WYKAZ 14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJIE NIETOLERANCJI INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
- Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
- Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
- Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
- Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjiowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
- Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców. - Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu)
INFORMACJA
dla rodziców uczniów korzystających ze Stołówki Szkolnej
w Zbylitowskiej Górze
Decyzją Centrum Obsługi Szkół i Przedszkoli Gminy Tarnów wpłaty należne za korzystanie z obiadów proszę wpłacać wyłącznie przelewem na konto Szkoły.
W przypadku nieobecności dziecka odliczenia będą w następnym m-cu. Uczniowie będą dostawać informacje o kwocie wpłaty na każdy m-c w formie pisemnej (karteczki). Proszę wpłacić dokładnie tą kwotę.
Wpłaty należy dokonać po otrzymaniu inf. do 10-go każdego m-ca. Np. za październik –do 10.10.2020. Potwierdzenie wpłaty przynieść osobiście lub przesłać na e-mail Szkoły: spken@o2.pl
Nr konta: 61 8589 0006 0250 0926 3013 0002
Korzystającemu z posiłków, o ile uiścił opłatę, a nie korzysta z nich, przysługuje częściowy zwrot uiszczonej opłaty, proporcjonalnie do liczby dni nie korzystania z posiłków. Warunkiem tego zwrotu jest zgłoszenie tej okoliczności osobie w sekretariacie szkoły, nie później niż do godz. 8.30, w dniu, w którym wydawane są posiłki.
Kwota zwrotu stanowi iloczyn ceny jednego posiłku i liczby dni nie korzystania z posiłków przez korzystającego z nich. Zwrot kwoty następuje w następnym miesiącu kalendarzowym.