Jadłospis

WYKAZ 14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJIE NIETOLERANCJI INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjiowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
    z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany i cukier.

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu)

INFORMACJA

dla rodziców uczniów korzystających ze Stołówki Szkolnej

w Zbylitowskiej Górze

Decyzją Centrum Obsługi Szkół i Przedszkoli Gminy Tarnów wpłaty należne za korzystanie z obiadów proszę wpłacać wyłącznie przelewem na konto Szkoły.
W przypadku nieobecności dziecka odliczenia będą w następnym m-cu. Uczniowie będą dostawać informacje o kwocie wpłaty na każdy m-c w formie pisemnej (karteczki). Proszę wpłacić dokładnie tą kwotę.

Wpłaty należy dokonać po otrzymaniu inf. do 10-go każdego m-ca. Np. za październik –do 10.10.2020. Potwierdzenie wpłaty przynieść osobiście lub przesłać na e-mail Szkoły: spken@o2.pl

Nr konta: 61 8589 0006 0250 0926 3013 0002

Korzystającemu z posiłków, o ile uiścił opłatę, a nie korzysta z nich, przysługuje częściowy zwrot uiszczonej opłaty, proporcjonalnie do liczby dni nie korzystania z posiłków. Warunkiem tego zwrotu jest zgłoszenie tej okoliczności osobie w sekretariacie szkoły, nie później niż do godz. 8.30, w dniu, w którym wydawane są posiłki.

Kwota zwrotu stanowi iloczyn ceny jednego posiłku i liczby dni nie korzystania z posiłków przez korzystającego z nich. Zwrot kwoty następuje w następnym miesiącu kalendarzowym.